Времето сега:

четвъртък, 26 юли 2012 г.

ОТНОВО НА ЗЕМЯТА, (фантастичен роман, откъс № 11), Valeri Kolev.


ОТНОВО НА ЗЕМЯТА, (фантастичен роман, откъс № 11), Valeri Kolev.

(този роман се пише в реално време, можете и вие да участвате в писането му, за контакт с мен- E- mail: (valeriwax@hotmail.com)).

*
На борда на кораба Crossfire беше вечер. Корабът продължаваше по курс към звездата Orixon 3. Тук вече имаше осем души от стария екипаж, който трябваше да се събере отново тук. Тази задача искаше много издирване и търсене, много пътуване и ровене из радиоефира. Йон въведе временно четирисменен режим на дежурства на мостика, от по двама дежурни. От време на време обаче на мостика се събираха всички, за да могат да поговорят и да се видят. През цялото време кораба се водеше от два робота, като втория само контролираше нещата и беше като резервен вариант, при някакви усложнения и проблеми.
Наближаваше полунощ, а Алекс и Ким бяха дежурни. Останалите почиваха и спяха, а Йон дремваше по един час и ставаше обикновено за проверка. Това бяха негови навици, с които беше оцелявал при редица сложни ситуации. Той не променяше този си навик. Дремваше по един час, сетне правеше кратка проверка и продължаваше дрямката си наново.
-Търся в ефира в момента.- каза Алекс.- Погледни дали има транслация с Командването.
-Ще погледна.- каза Ким.- Сега си по- добре от сутринта! Харесваш ми!
-Това е коварен, извънземен грип!- каза Алекс.- Йон каза, че не е заразен, но трудно се премахва, въобще, ако веднъж си го прихванал…
-Не думай!- каза Ким.
Двамата замълчаха след това, заети с работата си. В радиоефира имаше много станции, някои от които по- близки, други – по- далечни. Преводачът бързо се справяше с превода и го изписваше с йероглифи на екрана, пред Алекс. Командосите от Агенцията AFJ използваха смесица от японски, китайски и корейски йероглифи. В редки случаи се ползваше текст на английски език. Зает да търси полезна информация от ефира, Алекс запали цигара и си взе кафе. Щяха да се освободят чак в 1 ч. след полунощ, като даваха един час време на следващите дежурни- Браун и Джейн, както се бяха разбрали с тях.
*
Алекс тъкмо ставаше от сън. Той се наплиска с вода на чешмата и си взе кафе от автомата, а докато се разсънваше погледна какъв е статуса на кораба- имаше зелена светлина, т.е. “всичко нормално”. Ким още спеше. Той запали цигара и погледна картината от камерите на кораба. Наближаваха някакво астероидно поле. Алекс стегна униформата си, провери си джаджитата по нея, оръжията си, раницата и шлема. Докато крачеше към мостика, той чуваше по общата радиочестота, Йон, който обясняваше нещо на Браун. На мостика бяха само те двамата, а щом влезе там, Алекс им кимна и мълчаливо седна зад един пулт и се зае да помага в работата им. Даже без разговори, те се разбираха, като си пишеха кратки бележки чрез схемички и йероглифи, а компютрите тук бяха обхванати в мрежа. Новините днес бяха, че Йон беше се свързал с Хенсън и Палма. Те щяха да чакат след няколко дни, в орбита около планетата Orixon 108, която беше на около 30 часа полет оттук. Вече корабът Crossfire летеше към същата планета, за да приберат Хенсън и Палма.
*
По някое време Алекс получи силно главоболие. Беше си в каютата и тъкмо умуваше по проблемите на кораба и екипажа, когато се случи това. Ким беше в симулатора за пилотиране на широк спектър летящи машини. Алекс изпъшка и отиде до чешмата за да се наплиска с вода, сякаш търсеше помощ от водата, което не беше кой знае колко далеко от истината за водата и нейните свойства. Замислен заради болката, той седна в креслото си пред компютъра и дълго наблюдава картината около кораба, без нищо да предприема. Crossfire наближаваше планета по курса си. Това беше планетата Orixon 91, където Агенцията AFJ имаше своя военна база и колония за земляни.
Няколко часа по- късно състоянието на Алекс си оставаше влошено, но той не се предаваше, а спокойно работеше по компютъра си. В скоро време Crossfire щеше да кацне на планетата Orixon 91. Докато наближаваха планетата още по- близо, земляните бяха заети да проверяват наоколо за опасности и вражески обекти, както и да претърсват радиоефира, за нова информация. Алекс си зареди кафе в термуса и запали цигара. Той работеше от каютата си, чрез неговия компютър. Ким също беше тук, заета в тези часове да подрежда каютата и да почиства.
*
(следва продължение)



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Koan - Matariki

Синоптична прогноза